KOLCZYKI DLA KAŻDEGO KONTAKT: hematyt96@gmail.com

Temat: Paskudztwa
Agnes, masz racje - Edek juz sie zabiera do wyrazania paru uwag ;) Rzeczywiscie, de gustibus non disputandum est, ale dorzuce cos od siebie.
krewetki - sa b. dobre, ale przede wszystkim te pacyficzne, tygrysie - tez z Morza Polnocnego nie sa najlepsze, ze Srodziemnego byly podobno dobre (nie pamietam...), ale obecnie sie popsuly na skutek zanieczyszczenia srodowiska. Pamietac trzeba, aby kupic je luskane, jesli sie nie wie jak to robic. Trzeba tez pamietac, ze calkiem sporo osob ma alergie na krewetki (opuchlizna twarzy). Pod wzgledem zywieniowym krewetki stanowia najlepsze bialko, ktoremu nie dorownuja nawet jajka (o tym, ze krewetki nie zawieraja tyle cholesterolu nawet nie ma co wspominac).
osmiorniczki - zjada sie koncowki macek, nie ma sie co obawiac, smakiem i konsystencja przypominaja kurczaka
kalmary - bardzo je lubie, malo osob wie, ze mozna je panierowac i gleboko smazyc w tluszczu (najlepiej na woku) - fantastycznie smakuja, a konsystencja frytek lub chipsow - mniam-mniam, czesto je jadam
slimakow nie jadam, bo jestem patriota, a wiem, ze wiekszosc z nich jest z Polski :)
homara - jadlem chyba 3 razy w zyciu, b. smaczny, ale sposob przygotowywania wzbudza moje obiekcje, z tegoz powodu nigdy nie probowalem ostryg, bo jada sie je zywcem
malze - nigdy nie budzily mojego entuzjazmu

to by bylo na tyle :)

Źródło: forum.pclab.pl/index.php?showtopic=18935



Temat: Owoce morza
CHRUPIĄCE KREWETKI Z MAKARONEM


Składniki
75g orientalnego makaronu (grubsze nitki, sojowy lub pszenny)
krewetki tygrysie
mango
olej do smażenia
sos słodko-kwaśny
ocet ryżowy
świeża papryczka chili
cukier

Przygotowanie
Makaron gotować w osolonym wrzątku przez 3 minuty, odcedzić i przelać zimną wodą. Krewetki wyjąć z pancerzyków i usunąć ze środka przewód pokarmowy. Obrane krewetki nadziać na patyczki do szaszłyków, posolić. Na krewetce położyć plasterek mango, całość owinąć nitkami makaronu. Smażyć po kilka w woku w głębokim tłuszczu, odsączyć na papierowym ręczniku. W osobnej miseczce podawać sos do maczania z octu ryżowego, odrobiny cukru i pokrojonej papryczki chili
Źródło: samotni.fora.pl/a/a,239.html


Temat: RYBY w każdej postaci
Najczesciej robie tak:
Mrozone, wkladam do durszlaka, zalewam wrzaca woda i przyprawiam, troche soli, pieprzu, jakies ziola, mieszam w tym durszlaku i tak sobie troche leza w tych przyprawach.
Na patelnie wrzucam maslo (sporo), pietruszka (nac), czosnek (rozdrobiony), podsmazam, dorzucam krewetki, smaze do czasu, kiedy beda mialy taka chrupiaca skorke. Nie za dlugo, bo robia sie twarde. Pod koniec dodaje sok z cytryny, tak na oko
Podaje z bagietka i salata w sosie vinegret np.
U mnie w domku lubia tygrysie albo krolewskie.
Źródło: antyforum.pl/viewtopic.php?t=3154


Temat: Kulinaria
Ostatnio się tym zajadam

Krewetki królewskie z czosnkiem

krewetki mrożonych bez pancerza najlepiej królewskie lub tygrysie
• kilka łyżek masła
• natka pietruszki – pęczek
• 5 ząbków czosnku
• sól

Sposób przyrządzania:

Krewetki zamrożone wrzucić na durszlak. Polać czajnikiem gorącej wody, posypać obficie solą. Niech trochę poleżą - w międzyczasie usmażyć na odrobinie oliwy z oliwek trochę natki - większość zostawić na później + wyciśnięty czosnek. Dodać po chwili krewetki. Dodać masło, tak by powstał biały sos – czyli dość sporo. Dorzucić resztę czosnku i natki. Podsmażyć trochę aż będzie lekko chrupiące (uważać na czosnek, bardzo szybko się przypala!). Podawać od razu np. z bagietka z masłem.
Źródło: kaiem.pl/forum/viewtopic.php?t=1121


Temat: Kuchnia
Hmm no gotwac umiem, jajecznicy nielubie zabradzo , ale zrobic umiem

Moją specjalnością są: Szarlotka, krewetki tygrysie z masełkiem, dużą iloscia czosku i koperkiem, dania improwizowane najczęściej z ryżu ( gotowany, duszony, smażony, pieczony) + tego co mam aktualnie pod ręką:) Nie podejmuje sie gotowania zup... bo szczególnie nie przepadam, jak jest możliwość to grilluje różne róznosci:) Np. głowka czosku ( nie obrana) dobrze zgrilowana zmienia się w masę przypominającą krem/masło świtna sprawa
Lubie też wszelkiej masci placki, pierogi , kluski, nalesniki, gofry itp. bo łatwo je zrobic i wiekszosci przypadków szybko:)


A podżucanie niejest takie trudne trza wyczuć i popróbowac.


A z "paczki" to lubie piree + jakis zmontowany na prędce sosik do tego - chociaszby keczup+ ziołka jakieś

polecam kanał : kuchnia.tv
Źródło: tir.yum.pl/forum/viewtopic.php?t=2092


Temat: salatki
Sałatka z krewetkami
1/2 główki kapusty pekińskiej
2 pomidory
1 opakowanie krewetek
1 maly słoik czarnych oliwek
1 cytryna
3 ząbki czosnku
1 łyżka sosou sojowego
1 kieliszek białego wina
sól, pieprz, bazylia, oregano, oliwa z oliwek
Mrożone krewetki( ja dodaje tygrysie) zanurzyć na chwilę we wrzątku, poczekać aż się rozmrożą. Przygotować zalewę, łącząc czosnek, zioła, sól, pieprz, sos sojowy, wino i ocet winny. Do zalewy włożyć krewetki i odstawić do lodówki na 0,5 godziny.
Poszatkować kapustę, pokroić pomidory w ósemki. Na talerzu usypać kopczyk z kapusty, na to położyć pomidory i oliwki. Całość posypać ziołami, lekko skropić sokiem z cytryny.
Na patelni rozgrzać oliwę i przyrumienić czosnek, dodać krewetki i ciągle mieszając smażyć je 2 minuty. Po tym czasie wlać do całości marynatę i odparować ją jeszcze 3 do 5 minut , pamiętając o ciągłym mieszaniu.
Gorące krewetki ułożyć na warzywach. Podawać natychmiast po przygotowaniu. Najlepiej smakują z ciepłymi grzankami...:))))))))))))
Źródło: naobcasach.pl/forum/viewtopic.php?t=1264


Temat: kurczak z krewetkami
Bedziemy potrzebowali piersi z kurczaka i krewetki,najlepiej krolewskie albo tygrysie,w kazdym badz razie musza byc duze.
Swiezy imbir,sos ostrygowy,sos walchester(chyba dobrze napisalem),sambal ,czosnek, kostki rosolowe-najlepiej z kury i starta skorke z jednej cytryny.Biale polwytrawne wino.

Piers z kuraka tniemy w dosc duza kostke.Krewetki obieramy z pancerzy i tniemy na pol.
Z sosow,posiekanego imbiru ,wycisnietego czosnku,sambala i kostki rosolowej robimy marynate.(Kostke rosolowa zalewamy niewielka iloscia cieplej wody i rozpuszczamy.Walchestera dodajemy tylko kilka kropel)Do marytanaty wrzucamy kuraka i krewetki i odstawiamy na kilka godzin(najlepiej na cala noc)
Przygotowujemy bulion-do wrzacej wody dodajemy kostki rosolowe,sos ostrygowy i walchester,sambal,kilka kropel oleju sezamowego i pol szklanki bialego wina.
Rozgrzewamy olej w woku i wrzucamy kure z krewatkami(do oleju dodaje troche oleju sezamowego.)Smazymy az mieso bedzie prawie miekkie.Zalewamy przygotowanym wczesniej bulionem.Dusimy kilka minut.Na koniec zaciagamy maczka ziemniaczana i dodajemy skorke z cytryny.
Podajemy z ryzem przesmazanym z warzywami
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2805


Temat: Restauracja Braziliana we Wrocławiu
Otrzymałam odpowiedź na moje zapytanie odnośnie potraw bezglutenowych. Oto ona:

Witam,
Wszystkie potrawy poniżej są bezglutenowe:

Kibe
Pałeczki wołowe kibe z oliwkami. Serwowane z sosem cytrynowym
Pao de Queijo
Chlebek serowy. W tradycji z Minas Gerais, południowo wschodniej części
Brazylii jest mąka z maniokiem i ser.

Wszystkie sałatki, wszystkie zupy

Bife acebolado com arroz e feijao
Stek wołowy w brazylijskim sosie cebulowym z ryżem i czarną fasolą

Virado a Paulista
Grillowany schab serwowany z kiełbaskami, jajkiem, fasolą smażoną z mąką z
manioku oraz ryżem.

Brazilian Strogonoff
Brazylijski strogonoff z kurczaka z marynowanymi grzybkami podawany na ryżu
z frytkami

Galinhada
Tradycyjne danie z kurczaka gotowanego z ryżem, kukurydzą, papryka,
pomidorem, cebulą, zielonym groszkiem i brazylijskim sosem vinagrette

Assinha de frango a Braziliana com polenta
Skrzydełka z kurczaka marynowane w czosnku i świeżych ziołach , smażone i
podawane z polentą i warzywami

Bife a role
Roladki wołowe z bekonem i marchewką, marynowane w winie. Podobne do
polskich roladek

Carne de panela
Gotowana wołowina z ziemniaczkami, marchewką i brokułami

Bolo de carne
Plaster brazylijskiej rolady z wołowiny, wieprzowiny i kiełbasy z oliwkami,
marchewką, cebulką i serem

Frango Grelhado
Marynowana i grillowana pierś z kurczaka z papryką i cebulką

Frango ao Sumo
Grillowana pierś z kurczaka podawana z sosem cytrusowym

Moqueca Baiana
Ryba w tradycyjnym sosie z oleju palmowego, mleka kokosowego i manioku
podawana z ryżem

Moqueca Capixaba
Ryba gotowana z pomidorami, cebulą, papryka i ziołami. Podawana z ryżem i
kremem z manioku (pirao).

Peixe ao molho de creme de leite e mostarda
Pieczona ryba w sosie śmietanowo-musztardowym podawana z puree
ziemniaczanym

Salmao
Grilowany łosoś podawany z ryżem wiosennym i sosem z kaparów

Camarao Nordestino
Krewetki "tygrysie" gotowane z mlekiem kokosowym, pomidorami, kolendrą i
cebulą. Serwowane z ryżem nordestino" (ryz, białe wino, ser parmezan,
śmietanka i świeże zioła)

Feijoada Braziliana
Czarna fasola z mięsem wieprzowym, kiełbasą, carne seca (marynownym mięsem),
ryżem oraz farofą (pieczoną mąka z manioku). Podawana z sosem
vinaigrette.

Mix de Churrasco
Mix mięs barbecue - 150g wołowina, 120g wieprzowina, 100g kiełbasa i 50g
bekon. Podawane z warzywami i frytkami.

Picanha
Najsłynniejszy stek z południowej Brazylii. Podawany z ryżem lub smażonymi
ziemniakami, farofą (pieczona mąka z manioku)i sosem vinaigrette.

Cozido Baiano com pirao
Żeberka wołowe gotowane z tradycyjnymi ziołami brazylijskimi. Podawane z
ryżem, warzywami i kremem z manioku (pirao). Istmeje możliwość serwowania
pikantnego pirao

Canjica
Krem z białej kukurydzy, gotowany z mlekiem, cukrem, cynamonem i mlekiem
kondensowanym

Pudim de Leite
Pudding custard z sosem karmelowym

Pudim de Laranja
Pudding pomarańczowy

Mousse de Maracuja
Mus z marakuji

Pozdrawiam.


Strona restauracji - http://www.braziliana.pl/

Oczywiście poszłam sprawdzić jak to wygląda. I byłam mile zaskoczona. W menu przy ww. potrawach był symbol przekreślonego kłosa. Spróbowałam Pao de Queijo oraz Galinhada i było wyśmienite.
Polecam

Adres
Restauracja Braziliana
ul. Więzienna 5B
Wrocław
Źródło: forum.celiakia.pl/viewtopic.php?t=3320